
Otyłość zaburza rytm serca
17 sierpnia 2011, 08:34Po raz pierwszy wykazano, że otyłość bezpośrednio wywołuje elektryczne anomalie w pracy serca.

Wirus grypy żołądkowej związany z alergiami pokarmowymi?
15 listopada 2011, 12:56Norowirusy, które wywołują tzw. grypę żołądkową, powiązano ostatnio z alergiami pokarmowymi (The Open Immunology Journal).

Organizm produkuje insulinę kilkadziesiąt lat po zdiagnozowaniu cukrzycy
28 lutego 2012, 06:49Osoby z cukrzycą typu 1. nawet po kilkudziesięciu latach od postawienia diagnozy nadal wytwarzają insulinę. To ogromne zaskoczenie dla naukowców, którzy sądzili, że komórki beta wysp Langerhansa ulegają zniszczeniu w ciągu kilku lat.

Kodowanie kolorem i położeniem sprzyja wyborom prozdrowotnym
7 sierpnia 2012, 11:58W Massachusetts General Hospital (MGH) wprowadzono prosty program, który miał zachęcać do dokonywania prozdrowotnych wyborów żywieniowych. Pudełka z produktami/daniami oznaczono kolorami - zieleń to najlepsza opcja, żółty pośrednia, a czerwony najgorsza - a przemieszane wcześniej na półkach napoje przesegregowano w taki sposób, by na poziomie wzroku i tuż powyżej znajdowały się woda i napoje dietetyczne

Szczurza pamięć pomoże ludziom
27 lutego 2013, 11:13Jak twierdzą naukowcy z Indiana University, szczur potrafiłby odpowiedzieć na pytanie, skąd ma smakołyk. Badania uczonych z Indiany dostarczyły pierwszego dowodu na istnienie tzw. pamięci źródła u zwierząt nieczłowiekowatych. Otwiera to przed naukowcami nowe, fascynujące możliwości.

Zwiększenie spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
25 czerwca 2013, 10:38Amerykańscy badacze sprawdzali, jak wpływają na ludzi zmiany w zakresie ilości spożywanego mięsa. Okazało się, że gdy dieta zaczynała zawierać więcej czerwonego mięsa, rosło ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy ktoś decydował się jeść go mniej, zagrożenie cukrzycą typu 2. spadało.

Większość chorych z cukrzycą typu 1. nadal wytwarza insulinę
22 października 2013, 09:39Choć dotąd uważano, że zostają one zniszczone w ciągu kilku lat od początku choroby, ok. 3/4 pacjentów z cukrzycą typu 1. ma aktywne komórki beta. Co więcej, tak jak u osób zdrowych, dochodzi do wydzielania insuliny w odpowiedzi na pokarm.

Zmiany klimatu szkodzą młodym pingwinom
30 stycznia 2014, 17:45Po 27 latach badań naukowcy doszli do wniosku, że zmieniający się klimat może zagrozić pingwinom magellańskim. Zwierzęta te zostały nazwane na cześć Ferdynanda Magellana, który zobaczył je w 1520 roku.
Sztuka leczenia. Dialog medycyny z humanistyką
30 kwietnia 2014, 20:19W dniach 7-8 czerwca 2014 roku odbędzie się w Krakowie interdyscyplinarna konferencja "Sztuka leczenia. Dialog medycyny z humanistyką". Jej celem jest zgromadzenie studentów badających pogranicza pozornie odległych gałęzi nauki.

Ostry stres sprzyja gojeniu skóry
8 sierpnia 2014, 13:38Krótki ostry stres psychologiczny przyspiesza gojenie w mysim modelu kontaktowego zapalenia skóry z podrażnienia, alergicznego kontaktowego zapalenia skóry i atopowego zapalenia skóry.